هورمون تیروکسین و افزایش خطر سقط جنین
کمبود نسبی هورمون “تیروکسین” نیز ، موجب افزایش خطر سقط جنین، تولد پیش از موعد و مسمومیت حاملگی می شود میزان کم هورمون تیروئید، زایمان را دشوار و طولانی می کند پزشکان می گویند زنان بارداری که هورمون تیروئید در آنها کم ترشح می شود به احتمال زیاد در هنگام وضع حمل دچار مشکل می شوند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از بی بی سی نیوز ، پزشکان می دانند کمترین کمبود در میزان هورمون “تیروکسین” که بارداری را دشوار می سازد، خطر سقط جنین، تولد پیش از موعد و مسمومیت حاملگی را افزایش می دهد
اکنون گروهی از دانشمندان دانمارکی دریافته اند که حتی میزان پایین اما نزدیک به حد طبیعی هورمون تیروکسین نیز می تواند مشکل زا باشد. گیرد که زایمان را برای مادر بسیار دشوار می کند.
در این حالت اگرچه هنوز سر جنین رو به پایین است، اما این جنین ها تمایل دارند صورت خود را در وضعیت نامناسب قرار دهند یعنی به جای آنکه صورت آنها بطرف معده مادر باشد به سمت پشت او قرار می گیرد. به گفته پزشکان این زایمانها در حالت کلی نه تنها طولانی و دشوار تر است، بلکه احتمالا ماما را مجبور به استفاده از شیوه های دیگر زایمان از جمله سزارین می کند.
محققان دانشگاه تیلبرگ معتقدند که این یک مشکل هورمونی بسیار رایج است و در هر 10 بارداری در یک مورد مشاهده می شود. آزمایش خون می تواند یک اقدام عادی در بررسی های پیش از زایمان محسوب شود.
ویکتور پاپ و همکارانش معتقدند که کمبود نسبی هورمون تیروکسین احتمالا موجب توقف حرکت طبیعی جنین می شود.
این به آن معناست که جنین به جای آنکه به برای به دنیا آمدن در وضعیت مطلوب قرار گیرد، در حالت نامناسبی قرار می گیرد که زایمان را دشوار و طولانی می کند.
پاپ افزود یافته های جدید نشان داده است که رشد حرکتی کودکان در سن دوسالگی با میزان پایین هورمون تیروئید در دوران بارداری مادر ارتباط دارد.
نوزاد تا سن 20 هفتگی قادر به تولید هورمون تیروئید نیست و تا آن زمان از ذخایر تیروئید مادر استفاده می کند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد برای تایید این ارتباط باید آزمایش های بیشتری انجام شود. هرگاه به دلیلی غده تیرویید نوزاد قادر به تولید هورمون تیرویید (تیروکسین) به اندازه کافی نباشد یا هورمون تیرویید در بدن به درستی فعالیت نکند، کم کاری تیرویید اتفاق می افتد. هورمون تیرویید یکی از هورمون های مهم در رشد و تکامل نوزاد است و کمبود این هورمون عوارضی مانند عقب ماندگی ذهنی، کوتاهی قد ، ناشنوایی ، اختلال گفتار و بعضی از بیماری های مغزی و عصبی را به دنبال دارد.
هیپوتیروئیدی نوزادان، بیماری ای است که در حدود 5 درصد موارد، در روز های اول بعد از تولد دارای علایم و نشانه است. این علایم معمولا کم و غیراختصاصی هستند. معمولا بیماری در روز های اول بعد از تولد به ندرت تشخیص داده می شود، به طوری که تنها 10 درصد نوزادان بیمار در ماه اول زندگی شناسایی می شوند، بنابراین نوزاد مبتلا تشخیص داده نمی شود و به علت این کم کاری غده تیرویید، دچار عقب ماندگی جسمی و ذهنی خواهد شد و به مرور علایم تاخیر در رشد عقلی کودک به صورت تأخیر در گردن گرفتن نوزاد، کاهش فعالیت، خواب آلودگی و … خود را نشان خواهد داد. در حال حاضر تقریبا تمامی کشور های صنعتی جهان، برنامه غربالگری نوزادان را به طور اجباری انجام می دهند. کم کاری مادرزادی تیرویید یکی از علل مهم و قابل پیشگیری عقب افتادگی ذهنی در نوزادان است که در صورت تشخیص و درمان به موقع، از عوارض بیماری پیشگیری به عمل می آید. میزان بروز هیپوتیروییدی نوزادی در دنیا، 1 در هر 3000 تا 4000تولد زنده است و در مطالعات انجام شده در ایران این نسبت، 1 به 1000 است. نسبت سود هزینه غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید در کشورهای توسعه یافته در مقایسه با عدم انجام آن 10 به 1 است. این نسبت در کشورهای در حال توسعه از 7 تا 11 به 1 متفاوت بوده است.
نشانه های وجود اختلال در غده تیروئید کدامند؟
1 – خستگی، اضطراب، بی خوابی 2 – کاهش وزن با وجود زیاد شدن اشتها 3 – افزایش ضربان قلب 4 – افزایش تعریق بدن 5 – تحمل نکردن گرما 6 – سوزش چشم 7 – اختلال در فرو بردن آب دهان 8 – ضعف ماهیچه های بدن
چه موقع نزد پزشک برویم؟
در صورت مشاهده هر یک از علائمی که در بالا ذکر کردیم به پزشک مراجعه کنید تا با معاینه و آزمایش خون، وجود یا عدم وجود بیماری در شما به موقع تشخیص داده شود تا بتوانید هرچه زودتر برای درمان آن اقدام کنید.
عوامل بروز اختلال کدامند؟
علت های گوناگونی برای ابتلا به بیماری های مرتبط با این غده مهم وجود دارد که از جمله آنها می توانیم به اختلال در سیستم ایمنی بدن، عوامل ژنتیکی، اختلال هورمونی در بدن، عمل جراحی، قرار گرفتن در معرض پرتوهایی که به بدن آسیب می رسانند، عادات غذایی و کمبود ید در نوع تغذیه اشاره کنیم.
چند توصیه:
1 – هر چند وقت یک بار ناحیه گردن خود را تحت معاینه قرار دهید. 2 – اگر تیروئید شما پرکار است سبزیجات را در برنامه غذایی خود بگنجانید. 3 – سیگار نکشید. تحقیقات بسیاری ثابت کرده اند که استعمال دخانیات بر غده تیروئید تأثیر می گذارد و اگر هم در این غده اختلال وجود داشته باشد، بیماری آن را تشدید می کند. 4 – برای درمان بیماری خود می توانید از مکمل هایی چون ویتامین ث و ب کمپلکس استفاده کنید. البته هرگز از یاد نبرید که بدون مشورت با پزشک برای خود نسخه ای تجویز نکنید!
:: موضوعات مرتبط:
زیست شناسی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 1950
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1